Deze tips helpen je om het verschil te zien tussen echt handwerk en AI
Nu AI (artificial intelligence) steeds knapper wordt in het maken van allerlei afbeeldingen, zijn er ook mensen die afbeeldingen posten van nep-handwerkprojecten die eigenlijk geen handwerkprojecten zijn, maar alleen maar afbeeldingen gemaakt door een computer. AI dus.
In het ergste geval kan het zelfs gebeuren dat zo'n afbeelding gebruikt wordt om je over te halen om een patroon te kopen. En misschien is dat patroon dan ook gemaakt door AI. Door een computer dus. Dergelijke patronen zijn helaas zelden een beschrijving om het gewenste project ook echt te kunnen maken.
Daarom wil ik je in dit artikel aan paar tips geven die je helpen om echt van AI te onderscheiden.
Tip 1: Is het té perfect?
We weten allemaal dat handwerk is wat het woord zeg: handwerk. En hoe mooi sommige handwerksters ook kunnen werken, vanwege de beheersing van de techniek en vanwege de prachtige materialen die ze gebruiken, als iets er té perfect uitziet, dan zou het dat ook kunnen zijn. Ziet een afbeelding er te mooi uit om waar te zijn? Kijk dan nog eens goed en bekijk ook de volgende punten om te zien of het wel echt om handwerk gaat.
Tip 2: Zoom in
Vergroot de afbeelding en onderzoek dan een klein stukje van het werkstuk. Kun je er echte steken in herkennen? Of blijft de afbeelding vaag of zie je duidelijk dat er stukken in zitten die er raar uitzien?
Tip 3: Bekijk de persoon in de afbeelding
Als er een persoon in de afbeelding zit, bekijk die dan ook goed. Bij een afbeelding die gemaakt is door artificial intelligence ziet de persoon in de afbeelding er altijd uit alsof de foto met een filter gemaakt is. De huid, hoe je die ook inzoomt, ziet er nooit uit als echte huid. Om de een of andere reden wordt er vaak een eigenwijze oma gebruikt in dit soort afbeeldingen, maar het zijn ook vaak jonge vrouwen.Wat verder kan opvallen is dat de vingers aan een hand vreemd vastzitten aan die hand, dat er een vinger ontbreekt (op een onlogische manier) of een andere vergelijkbaar gekke afwijking. Het verschil met iemand die echt een vinger mis is goed te zien.
Tip 4: Kijk naar de details
Een afbeelding die gemaakt is door AI heeft vaak details die niet kloppen met het hoofdonderwerp van de afbeelding. Zo kan er een kleur garen bij liggen die niet gebruikt is in het project, er kunnen kwasten liggen bij een gehaakt werkstuk, of een schaar die qua vorm net niet op een schaar lijkt.
Tip 5: Wie maakte het?
Is de afbeelding geplaatst door een handwerker of handwerkster die je kent of is er de naam van zo iemand bij vermeld en kun je de maker terug vinden? Of zag je de afbeelding op een pagina met een algemene omschrijving, waarbij je niet eens ziet wie er achter zit? Als je de maker niet kunt vinden, zou het zomaar AI kunnen zijn.
Tip 6: Staat er bij dat het AI is?
Soms kun je in de titel van de afbeelding of van het bericht zien dat het om AI gaat, bijvoorbeeld als er "crochet AI" (gehaakt AI) bij staat.
Tip 7: Wat denken anderen?
Lees ook eens door de reacties op de afbeelding of het bericht. Als het AI is dan zijn er vaak mensen die het gemakkelijk herkennen en die in een reactie aangeven dat het om AI gaat.
Tip 8: Is er een patroon?
Ik schreef het al eerder: soms wordt er zelfs een door AI gemaakt patroon bij verkocht, maar meestal is dat niet het geval en worden alleen de afbeeldingen gedeeld. Zie je onder het bericht dat mensen vragen waar ze het patroon kunnen vinden en wordt daar niet op gereageerd? Dan kan ook dat een aanwijzing zijn dat het om AI gaat.
Oefening baart kunst
Net als met handwerken zelf is het bij het herkennen van nep-handwerk dat gemaakt is door AI (artificial intelligence) zo, dat je het met een beetje oefening steeds gemakkelijker gaat herkennen.
Ben jij ook een fan van handwerken en wil je anderen ook enthousiast maken voor het échte handwerken? Deel dan vooral je eigen projecten, óók als ze schoonheidsfoutjes bevatten. Of misschien zelfs juÃst dan.
Laten we de wereld echt houden, met echt handwerk dat we met onze hand maken :)