Een temperatuur deken, wat is dat?
Je hebt hem vast al eens voorbij zien komen, de temperatuur deken. Maar wat is het nou eigenlijk?
Ik zal je eerst in het kort uitleggen hoe de temperatuurdeken bedoeld is. Daarna geef ik je een paar ideeën om erop te variëren. Dan laat ik je voorbeelden zien van de temperatuur deken van verschillende mensen, zodat je ziet dat er veel meer mogelijk is dan je in eerste instantie denkt.
En tot slot geef ik je een paar aanwijzingen die je helpen bij het maken van de juiste keuzes, zodat je blij bent met het maken van je temperatuur deken én met het eindresultaat.
Dit is een temperatuur deken
De temperatuur deken is een deken die je haakt of breit en waarbij je elke dag één toer haakt of breit. Je begint op 1 januari en elke dag haak of brei je één toer. Het kan ook anders, daarover vertel ik je verderop in dit artikel meer. Maar laten we eerst naar de basis kijken.
Elke dag haak of brei je dus één toer. En dat doe je een jaar lang. En voor die toer kies je de kleur die past bij de temperatuur van die dag.
Het meest gebruikelijk is om daarvoor de gemiddelde temperatuur te kiezen, dus het gemiddelde tussen het koudste moment van het etmaal en het warmste moment van de dag. Maar je kunt ook zelf een bepaalde tijd kiezen om de temperatuur te meten of juist het warmste moment van de dag kiezen.
Dit is een voorbeeld van zo'n deken, die halverwege is:
(Dit voorbeeld is van Holly Auna, en hier kun je haar deken zien)
Uiteindelijk heb je dus een deken van 365 toeren, met een kleurverloop dat laat zien hoe de temperatuur door het jaar heen geschommeld heeft.
Welk jaar kies je?
Nu je weet wat een temperatuur deken is, is het tijd om te gaan bedenken of je er zelf een wilt maken, en zo ja, hoe.
Wil je het nieuwe jaar beginnen met het haken van je temperatuur deken? Of is het nu nog lang geen 1 januari en wil je liefst al meteen starten?
Het kan allebei.
Je kunt op 1 januari beginnen en een deken maken van het lopende jaar, maar je kunt ook een deken maken van je geboortejaar, het jaar waarin je getrouwd bent, toen je op reis was, het geboortejaar van je kind, of net welk jaar jij leuk vindt.
Keuze genoeg dus.
Woon je net als ik in Nederland en wil je je deken maken met de temperaturen van een ander jaar, dan kun je op de website van De Bilt terugzoeken hoe warm of hoe koud het was op de dagen van dat jaar. Handig toch?
Zo kon ik heel eenvoudig de temperaturen van mijn geboortejaar terugvinden door het jaartal te kiezen, de maand te selecteren en te kijken naar de temperaturen in dat jaar, in een plaats zo dicht mogelijk bij mijn geboortedorp: https://weerstatistieken.nl/gilze-rijen/1972/januari
Wil je weten hoe warm het ergens anders is, omdat je je deken als cadeau wilt maken voor iemand die ergens anders woont? Dan kun je hier de temperatuur op een andere plek op de wereld opzoeken. Helaas kun je hierbij niet zover terug zoeken als op de website van De Bilt.
Je hoeft niet rechttoe rechtaan te haken of breien
De meeste temperatuurdekens worden gehaakt of gebreid met een heel eenvoudige steek, waardoor je een simpel strepenpatroon krijgt, zoals je al kon zien bij het voorbeeld hierboven.
Maar het kan ook heel anders!
Je kunt een bijzondere steek kiezen voor je deken, of je kunt een granny per dag haken, of nog iets heel anders. Net wat jij leuk vindt.
Hoe kies je de juiste kleuren?
Als je rondneust op de pagina met voorbeelden van temperatuur dekens, om inspiratie op te doen, dan kun je zien dat veel handwerksters kiezen voor (ongeveer) dezelfde kleuren. blauwtinten voor de koele dagen en geel, oranje en roodtinten voor de warmere dagen.
Maar het kan ook héél anders.
Je kunt de kleuren kiezen zoals jij ze wil, zodat je deken past bij jouw interieur, ook als je geen blauw, geel, oranje en rood in huis hebt en dat ook eigenlijk niet wil.
Bedenk dus eerst waar je de deken wilt gebruiken en welke kleuren je daar al hebt en wat daarbij past.
Ga vervolgens kijken hoeveel verschillende kleuren je wilt gebruiken. Voor een temperatuur deken wordt vaak voor elke 5 graden een andere kleur gebruikt, bijvoorbeeld zo:
- van -5 tot 0 graden Celsius
- van 0 tot 5 graden Celsius
- van 5 tot 10 graden Celsius
- van 10 tot 15 graden Celsius
- van 15 tot 20 graden Celsius
- van 20 tot 25 graden Celsius
- van 25 tot 30 graden Celsius
- van 30 tot 35 graden Celsius
Wil je zelf minder kleuren gebruiken, dan kun je de indeling anders maken, bijvoorbeeld zo:
- van -10 tot 0 graden Celsius
- van 0 tot 10 graden Celsius
- van 10 tot 20 graden Celsius
- van 20 tot 30 graden Celsius
- van 30 tot 40 graden Celsius
En als je juist meer kleuren wilt gebruiken, dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld stappen van 3 graden per kleur dus zo:
- van -5 tot -2 graden Celsius
- van -2 tot 1 graden Celsius
- van 1 tot 4 graden Celsius
- van 4 tot 7 graden Celsius
- van 7 tot 10 graden Celsius
- van 10 tot 13 graden Celsius
- van 13 tot 16 graden Celsius
- van 16 tot 19 graden Celsius
- van 19 tot 21 graden Celsius
- van 21 tot 24 graden Celsius
- van 24 tot 27 graden Celsius
- van 27 tot 30 graden Celsius
- van 30 tot 33 graden Celsius
- van 33 tot 36 graden Celsius
Op deze manier kun je zelf bepalen hoe kleurig je deken uiteindelijk wordt. Hoe meer kleuren je kiest, des te meer kleurvariatie je deken zal hebben. Simpelweg omdat de temperatuurschommelingen dan duidelijker te zien zijn.
Je kunt kleuren kiezen die gevoelsmatig passen bij warm en koud, dus rood voor warm en blauw voor koud, maar je kunt ook gewoon kiezen voor kleuren die je mooi vindt, zonder dat voor een ander direct duidelijk is waarom je de kleuren koos.
Zo kun je ook heel goed met aardetinten werken, of je kunt een ton sur ton deken maken door voor één kleur te kiezen in allerlei verschillende tinten.
Je kunt zelfs volledig naturel werken door zelf je garen te spinnen en dan vachten te kiezen van verschillende kleuren en de draden zo te twijnen dat je per draad ook weer verschillende kleuren krijgt. Zo kun je met een witte, een bruine en een zwarte vacht al zes verschillende garens creëren als je twee draads garen spint:
wit-wit, wit-bruin, wit-zwart, bruin-bruin, bruin-zwart en zwart-zwart.
Kies voor kleuren waar jij blij van wordt, zowel tijdens het maken van de deken als daarna, als je hem gebruikt.
Waar je ook voor kiest, maar een overzicht van je kleuren, zoals je op de foto hierboven kunt zien, zodat je heel gemakkelijk kunt zien welke kleur bij de dag past.
Noteer op datzelfde overzicht ook even de maat haaknaald die je gebruikt, zodat je je daar ook niet in kunt vergissen.
Andere mogelijkheden waar je vast niet aan dacht
Het mag dan wel volkomen logisch en gebruikelijk zijn om een temperatuurdeken te maken met de te buiten temperatuur, je kunt natuurlijk ook andere dingen in plaats van de temperatuur gebruiken.
Op die manier krijgt je deken een heel andere betekenis en maak je er ook een heel ander soort herinnering mee.
Hoe voelde je je op een bepaalde dag? Voor welke hobby (naast haken) heb je gekozen? Hoeveel stappen heb je gelopen?
Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er een schaalverdeling van maken, waarbij je vervolgens de verschillende dingen elk een eigen kleur geeft.
Op deze manier kun je een vergelijkbare kleurige deken maken, maar nu met een heel eigen thema.
Weet je een leuk thema? Laat het dan weten in de comments onder dit artikel, wie weet inspireer je er anderen ook mee.
Welke materiaal kies je?
Wil je een warme deken die ook warmte geeft op bed, wil je een deken die vooral mooi is of wil je een deken die je vaak wilt kunnen wassen omdat er ook huisdieren op zullen liggen?
Het zijn allemaal dingen die meebepalen werk garen het meest geschikt is voor je deken.
Ik hou zelf erg van natuurlijke materialen, simpelweg omdat ze natuurlijk aanvoelen en het meest milieuvriendelijk zijn, dus mijn keuze zal tussen wol, katoen en linnen zijn. Hoe is dit voor jou?
Het materiaal dat je kiest zal ook voor een belangrijk deel mee bepalen hoe groot de deken uiteindelijk wordt.
Hoe groot mag jouw temperatuur deken worden?
Als je bepaald hebt welke kleuren je wilt gaan gebruiken, dan is de volgende stap om te bepalen hoe groot je je deken wilt maken. Daarvoor is het handig om te bedenken daar je hem wilt gebruiken én waarvoor je hem wilt gebruiken.
Een babydeken krijgt natuurlijk een heel ander formaat dan een bedsprei voor een tweepersoonsbed of een plaid voor op de bank.
Daarnaast is het goed om te kijken naar het soort garen dat je wilt gebruiken voor je deken en wat daarvan de impact is op het uiteindelijke formaat.
De breedte kun je natuurlijk vrij bepalen door het aantal steken dat je opzet en elke toer haakt of breit. Maar de lengte van je deken wordt bepaald door de dikte van het garen en de maat van de naald die je gebruikt, want dat bepaalt de lengte van één toer en daarmee ook de lengte van je uiteindelijke deken.
Dus als je wilt dat je deken een bepaalde grootte heeft als hij klaar is, maak dan eerst een proeflapje om te bepalen welke naalddikte en welk garen geschikt is.
Als je in je proeflapje 20 toeren haakt, dan kun je al goed uitrekenen hoe groot je uiteindelijke deken zal worden, namelijk 18,25 maal de lengte van je proeflapje.
Werk je met granny's, dan moet je een paar rijen granny's maken en ze ook aan elkaar maken om uit te kunnen rekenen hoe groot je deken zal worden.
Wil je graag met katoen werken, maar wordt je deken dan te klein naar je zin? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om elke dag bijvoorbeeld 2 toeren of 1,5 toer te haken in plaats van 1. Zo wordt je deken toch groter.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Als je alle dingen gedaan hebt die je hierboven las, dan is het tijd om uit te rekenen hoeveel garen je nodig hebt en om het garen te bestellen.
Maak je de deken van een jaar dat al geweest is, dan kun je precies uitrekenen hoeveel je nodig hebt.
Ga je op 1 januari aan de slag voor het lopende jaar, bedenk dan hoe je het wilt doen. Garenproducenten nemen soms ineens bepaalde kleuren of garensoorten uit de collectie en je wil natuurlijk niet halverwege je deken van garen moeten wisselen. Dat is iets om rekening mee te houden.
Je kunt wel van de afgelopen jaren alvast de temperaturen bekijken en daar je berekening op baseren voor hoeveel garen je nodig zult hebben.
Handwerk je graag? En weet je dat je het garen toch wel zult opmaken? Bestel dan gewoon wat extra van elke kleur, zodat je zeker voldoende hebt om je deken te maken. Met de restjes kun je altijd weer leuke andere projecten maken.
Wil je eerst nog inspiratie opdoen?
Misschien heb je ondertussen wel heel veel zin om je eigen temperatuurdeken te maken, maar twijfel je nog over de steek, de grootte, het materiaal of de kleuren die je zult kiezen?
Dan heb ik speciaal voor jou op een andere pagina op deze website een heleboel verschillende video's verzameld van handwerksters die ook een temperature blanket hebben gemaakt. Bij elke video vindt je de tijd van het moment in de video waarop je de deken het best kunt bekijken. Je hoeft de video's dus niet allemaal helemaal te bekijken.
Klaar voor de start?
Als je weet wat je wil en je hebt al je materialen in huis, dan kun je beginnen!
Of... zijn er toch nog dingen waar je rekening mee moet houden?
Ik heb ondertussen mijn eigen temperatuur deken gehaakt én een aantal video's van anderen bekeken en ik ontdekte dat er toch best wat uitdagingen zijn waar je tegenaan kunt lopen als je een temperatuur deken gaat maken.
We zijn allemaal anders en ik weet natuurlijk niet of ze voor gelden, maar om je op weg te helpen heb ik de belangrijkste uitdagingen hieronder op een rij gezet.
Mogelijke uitdagingen en hoe je ermee om kunt gaan
Uitdaging 1: 365 dagen lang
Bedenk dat je je met dit project toelegt op een jaar lang elke dag handwerken. Dat geeft je de kans om elke dag een moment voor jezelf in te lassen en lekker tot rust te komen terwijl je bezig bent, maar aan de andere kant is het ook een verplichting die je aangaat.
Bedenk hoe dit voor jou zal zijn en op welke manier je hiermee om wilt gaan. Wil je echt elke dag handwerken? Of misschien doe je dat al en zal het jou geen enkele moeite kosten?
Of wordt dit een uitdaging voor je? En als dat zo is, hoe ga je er dan mee om als het een dag lastig is? Zet je daar, of geef je jezelf de ruimte om de toer van die dag in te halen?
Uitdaging 2: verkijk je niet op de tijd
Wanneer je je voorneemt om elke dag één toer te haken, hoe groot is die toer in jouw geval en hoeveel tijd gaat dit in beslag nemen?
Heb je een grote bedsprei in gedachten, maar is dat als project voor jou eigenlijk niet haalbaar met de tijd die je er dagelijks aan kunt besteden? Bedenk dan hoe je daarmee om wilt gaan.
Wil je dagelijks haken en ook elke dag je toer van die dag afmaken? Dan kan het een goed idee zijn om het formaat van de deken aan te passen aan wat haalbaar is.
Wil je echt die grote deken maken en vind je het prima als je er langer voor nodig hebt? Zorg dan dat je een lijst maakt met alle data erop, zodat je de temperatuur per dag noteert en elke toer die je haakt kunt afstrepen op je lijst.
Uitdaging 3: kun je zien hoe het voelt?
Bij het maken van een temperatuur deken wordt vaak het advies gegeven dat je de gemiddelde temperatuur moet gebruiken voor elke toer. Maar aan welke temperatuur herinner je je de dag? Voor mij is dat de maximale temperatuur van de dag. Is het 35 graden geweest, dan is dat wat er in mijn geheugen blijft hangen en daarom wil ik die temperatuur gebruiken. Bij een koude nacht kan de gemiddelde temperatuur is dan misschien zelfs "maar" 27 graden geweest zijn.
Dus: welke temperatuur is voor jou de juiste om te gebruiken?
Uitdaging 4: vergis je niet in de kosten
Een temperatuur deken is GROOT. Dat betekent dat je veel materiaal nodig hebt om je deken te maken. En als je bovendien vooral je materiaal wilt aanschaffen én daarbij wat speling moet incalculeren omdat je niet weet wat de temperatuur zal worden, dan is het best een flinke uitgave.
Is dit voor jou té veel? Dan kun je er ook voor kiezen om per maand je materiaal te kopen en goed te kijken naar wat je kiest, zodat je (bijna) zeker weet dat je niet mis grijpt als je meer nodig hebt. Of je kunt eerst een jaar elke maand sparen, zodat je volgend jaar voldoende geld hebt om je deken te maken.
Uitdaging 5: je kunt niet alles voorzien
Ook als je alles goed voorbereidt, kan het nog steeds gebeuren dat er iets tegen valt. Wees mild voor jezelf! Of je nu van plan bent om je te commiteren en echt vol te houden of dat het je niet zoveel uitmaakt en je juist geneigd bent om hiermee een nieuw on-af project mee te creëren, de kunst is hoe dan ook om te genieten terwijl je bezig bent. Want zeg nou zelf, dat is toch het aller belangrijkst?
Op een dag is je deken af. Neem de tijd die jij ervoor nodig hebt en volg je eigen tempo.
Meditatief handwerken
Wil je graag een temperatuur deken maken, maar weet je nu al dat je tegen uitdagingen aan zal lopen en wil je dit project gebruiken voor meer dan alleen het maken van een deken?
Dan is dit hét perfecte project om te leren meditatief te handwerken.
Met meditatief handwerken luister je elke dag dat je aan je deken werkt naar een geleide handwerk meditatie, die je helpt om in het moment te zijn, mat je aandacht op je werk, op jezelf en op je omgeving. De meditaties zijn zo gemaakt dat ze je helpen om te ontspannen. Bovendien krijg je steeds een klein beetje uitleg, zodat je de technieken ook gedurende de dag kunt toepassen terwijl je met andere dingen bezig bent.
Zo is niet alleen je half uurtje handwerken een moment van ontspannen en tot jezelf komen, maar leer je meteen ook hoe je dit op andere momenten op de dag ook kunt doen.