.st0{fill:#FFFFFF;}

Blijf lekker warm met deze zelfgehaakte deken in pauwsteek 

 juni 1, 2023

door  Inge

Als handwerkster hoef je niet in de kou te zitten

In de huidige wereld, waar de energiekosten voortdurend stijgen en dat ons allemaal bezighoudt, is het belangrijk om manieren te vinden waarmee je kosten bespaart terwijl je het toch lekker warm hebt. 

Een eenvoudige oplossing die zowel functioneel als erg mooi is, is het zelf haken van een deken. Deze deken kan niet alleen helpen om energie te besparen, maar hij kan je ook lekker warm houden tijdens koude winterdagen.

Ik koos voor een donkerrode deken, gehaakt met de prachtige pauwsteek. Met zijn zachte en dikke textuur is deze deken een knusse aanvulling op je interieur, terwijl hij je tegelijkertijd helpt om de energiekosten te verlagen.

De magie van deze donkerrode wollen deken in pauwsteek

Stel je voor: je zit op de bank of in je favoriete stoel, gewikkeld in een zelfgehaakte deken die donkerrood is als de gloed van een prachtige zonsondergang. De diepe, rijke kleur straalt warmte en gezelligheid uit, en nodigt uit tot ontspanning. Terwijl je de deken aanraakt, voel je de zachte, pluizige textuur van het garen tussen je vingers glijden. De pauwsteek is vrij eenvoudig om te haken, maar tegelijkertijd ook erg mooi en stijlvol. Hierdoor is deze deken niet alleen lekker warm, ze voegt ook een vleugje elegantie toe aan je hele interieur.

Het haken van de deken

Het proces van het maken van deze deken begint met het selecteren van hoogwaardig, goed isolerend garen in een prachtige donkerrode kleur. De kleurkeuze is van belang, omdat donkerrood bekend staat om zijn warmte-uitstralende eigenschappen en het vermogen om een gezellige sfeer te creëren. Als materiaal is wol het meest geschikt, vanwege haar natuurlijke isolerende kwaliteiten. Ik koos hiervoor het garen Drops Snow in kleur 10, de kleur heet officieel moerbei paars.

Na het kiezen van het garen, begint het werkelijke haakwerk. Met behulp van een haaknaald en de instructies voor de pauwsteek, zoals je die in de video hieronder kunt zien, worden de eerste steken gevormd. Het proces is rustgevend en meditatief, waarbij elke steek zorgvuldig wordt uitgevoerd om een gelijkmatig patroon te creëren.

Zoals beloofd in het begin van de video, deel ik hier ook nog de video waarin je ziet hoe ik de opzetlus maak:

Steeds een beetje groter

Terwijl je toer na toer verder haakt, groeit de omvang van de deken gestaag. Het plezier van het creëren zit hem in het bezig zijn, het weten waar je naartoe werkt, maar ook in het zien hoe je deken groeit onder je handen. Bij elke gehaakte toer voel je de zwaarte van de deken toenemen, waardoor je tijdens het haken al een voorproefje krijgt van het uiteindelijke comfort dat de voltooide deken je zal bieden.

Comfort, warmte en energiebesparing

Wanneer je donkerrode gehaakte deken in pauwsteek eindelijk klaar is, onthult hij zijn volledige pracht. Het is niet alleen een visueel aantrekkelijk accessoire voor je woonkamer, maar het speelt ook een belangrijke rol bij het besparen van energie. Op koude dagen kun je de deken om je heen slaan en genieten van de warmte die hij biedt, waardoor je de thermostaat een paar graden lager kunt zetten. Zo kan je hobby niet alleen een leuke bezigheid zijn, maar ook nog helpen om op lange termijn aanzienlijke energiebesparingen op te leveren en je zo helpen om je energierekening te verlagen.

Haak je warm en ontspannen

In een tijd waarin energie-efficiëntie en kostenbesparing voor veel mensen nu eenmaal nodig zijn, biedt het zelf haken van een deken een uitstekende oplossing. Met de donkerrode wollen deken in pauwsteek haal je niet alleen een prachtig, zacht en dik accessoire in huis, maar kun je ook genieten van de warmte en comfort die het biedt, terwijl je tegelijkertijd energie bespaart.

Heb je daarnaast ook last van zorgen omdat je niet weet hoe je je hoofd boven water kunt houden in deze dure tijd? Of vanwege andere problemen of omdat je nu eenmaal stressgevoelig bent? Dan kan meditatief handwerken je helpen om je innerlijke rust te bewaren. Daar bespaar je geen kosten mee, maar als je je geen zorgen maakt kun je vanuit ontspanning misschien wel nieuwe ideeën opdoen om wel kosten te besparen. En zelfs als dat niet lukt is het fijn om om de innerlijke rust te ervaren die je kunt voelen als je meditatief handwerkt.

Meditatief handwerken kun je heel goed oefenen terwijl je deze deken haakt. Dus: neem de controle over je energieverbruik en over je zorgen en voeg een vleugje ambachtelijke schoonheid toe aan je leven met deze zelfgehaakte deken.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>