.st0{fill:#FFFFFF;}

5 Poppen tegelijk… 

 december 28, 2018

door  Inge

De drukte van het poppenatelier

Toen ik nog een poppenatelier had, kwamen er soms verschillende bestellingen tegelijk binnen. Meestal werkte ik die één voor één af, maar zo heel af en toe maakte ik een aantal poppen min of meer tegelijk.

Dat betekent dat ik de basis van de poppen tegelijk maakte. Zoals je kunt zien op de foto bij dit artikel leverde dat een bijzondere situatie op. Een heleboel ledematen, een paar hoofden en zo lag de werktafel vol met allemaal delen van poppen.

Een beetje een gek gezicht, dat wel. Het zorgde ervoor dat ik sneller kon werken dan anders en zo meer poppen in elkaar kon zetten in dezelfde tijd dan wanneer ik ze een voor een zou maken.

Natuurlijk had elke klant eigen wensen, dus nadat de basis van de pop in elkaar zat, kon op deze manier in serie werken niet meer.

Van de vijf poppen die ik op dat moment maakte, waren er drie voor drie dochters uit hetzelfde gezin. Die mochten wel ongeveer in dezelfde stijl gemaakt worden, maar werden toch ook alledrie heel verschillend. Net zoals de kinderen waren.

Het gezicht borduren, de haren haken en de kleren maken was voor elk van de vijf poppen verschillend, dus er was zeker genoeg variatie in het maken.

Dat vond ik ook altijd het allerleukste deel van het poppen maken. Het aanbrengen van de details en het zo ontdekken van het karakter van de pop. Met het borduren van het gezicht, het naaien van de haren en het geven van een blos, is het alsof een pop laat zien wie ze is.

Mijn creatieve brein werkt op zo'n moment op volle toeren.

Nadat de eerste twee poppen af waren en op weg naar de klant, zaten er nog drie poppen te wachten op nieuwe kleren. Drie heel verschillende poppen, voor 3 heel verschillende setjes kleding.

De eerste pop werd een jongen. Hij kreeg ondergoed, sokken en sloffen en een broek en een shirt. Het werd een stoere jongen, met een spijkerbroek en een shirt.

De tweede pop die zit te wachten werd bijna het tegenovergestelde. Het was een meisje met superlang donkerrood haar. Los, met aan de zijkanten vlechtjes. Zij kreeg een lieve bloemenjurk. En om het af te maken een paar ballerina's.

En de derde pop werd ook een meisje. Zij kreeg een lichtroze broekje en daar een blauw bloemig jurkje overheen.


Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>