.st0{fill:#FFFFFF;}

Punniken met een punnikmolen of breimolen of knitting mill stap voor stap uitgelegd 

 juni 12, 2024

door  Inge

In dit artikel leg ik je uit en laat ik je zien hoe je een koord kunt punniken met een punnikmolen of breimolen of knitting mill.

Wat heb je nodig

Als je een koord wilt punniken met een punnikmolen, dan heb je natuurlijk als eerste je punnikmolen nodig, bij een punnikmolen zit een gewicht, dat heb je ook nodig, je hebt natuurlijk garen nodig om je koord van te punniken, en wat ook handig is, is om er een haaknaald bij te pakken.

Zo eenvoudig is het om te punniken met een breimolen

Als je straks gaat punniken, dan neem je de hendel, en dan draai je die in de richting van de wijzers van de klok, en als ik dat doe, dan zie je dat de naalden om de beurt omhoog gaan. Die gaan één voor één de draad meenemen en een steek maken. Het enige wat je doet, is draaien aan de hendel, en het gewicht helpt, omdat het de draad naar onder toe strak houdt, en daardoor blijven de steken goed op de naalden zitten en krijgt je koord mooie gelijkmatige steken.

Het begin is even opletten

Nou, hoe begin je? Je neemt je garen, aan de zijkant van de punnikmolen zit een oogje, daar doe je de draad doorheen, en boven het oogje zit een inkeping, daar komt de draad zo in te liggen.

Dan zie je dat je in het midden een opening hebt, daar laat je je draad in zakken, en die laat je helemaal door het tunneltje zakken, tot hij er onderaan uit komt, en daar doe je het gewicht aan.

Dan heb je je voorbereiding klaar.

Vervolgens trek je de draad aan, zodat het gewicht net onder de molen zit, en dan kun je gaan draaien. Nou zei ik net: het enig wat je hoeft te doen, is de hendel rond draaien, maar het allereerste begin gaat anders.

Wat je doet, is dat je draait en de eerste naald laat je de draad meenemen. En als de draad bij de tweede naald is, dan pak je je haaknaald, en dan haal je de draad over de naald heen. Die tweede naald laat je dus nog niet je draad meenemen. Dan gaat de draad langs de derde naald, die laat je de draad wel weer meenemen, dan draai je door naar de vierde naald, en bij de vierde naald pak je weer je haaknaald, je licht de draad eroverheen, dan draai je weer door, en dan zie je dat je draad in eerste instantie heen en weer gaat tussen twee naalden.

Je draad is nu weer bij de eerste naald, en daar ga je de eerste steek maken. Je draait dus gewoon verder. Waar je op moet letten, is dat de eerste draad onder het pinnetje van de naald moet zitten, want alleen dan kan hij de steek goed maken.

Soms moet je de draad naar beneden helpen, anders gaat het zo niet goed. Vanaf die eerste steek kun je alle naalden mee laten draaien, waarbij je in eerste instantie wel moet blijven opletten of de draad steeds onder het pinnetje uitkomt en dat de naald ook weer open gaat. Nadat je het eerste begin hebt gemaakt, helpt het gewicht erbij om dit goed te laten gaan.

Het enige wat je daarna hoeft te doen, is draaien, en dan zie je dat hij steek voor steek zelf maakt.

Heb je een stukje gepunnikt, dan kun je je gewicht weer naar boven verplaatsen, en dan draai je gewoon weer verder. En zo ga je door tot je koord net zolang is als jij het wil hebben.

Als je koord lang genoeg is

Is je koord lang genoeg, dan haal je het gewicht los, en je houdt de draad zo dat de naalden hem niet meer meenemen, dan gaan de naalden er vanzelf doorheen, zonder nieuwe steek en dan laat je in feite de steken van de naalden af vallen.

Zoals je in de video hieronder ziet.

Heb je dat bij alle vier de naalden gedaan, dan kun je je koord eruit halen, de draad afknippen, en dan kun je de draad afwerken door het draad uiteinde met een naald of haaknaald door alle vier de steken te halen, en dan is je koord klaar en kun je het gebruiken waar jij het voor wil gebruiken.

Ik wens je veel succes, en plezier natuurlijk, met het maken van je eigen koord met een punnikmolen en de projecten die je ermee wilt maken.

Wil je meer leren over handwerken?

Meld je dan onderaan deze pagina aan voor het gratis patroon, dan krijg je regelmatig een leuk handwerk-idee in je inbox.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>