.st0{fill:#FFFFFF;}

Mr. Knitbear is een kei in breien en kan het jou ook leren 

 maart 1, 2024

door  Inge

Mr. Knitbear: Breien met Wim, de Knuffelbare Breier

In de breigemeenschap groeit de populariteit van Wim Vandereyken, beter bekend als Mister Knitbear, snel, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Wim brengt handwerken op een leuke, charmante en speelse manier onder de aandacht. Hij maakt daarbij patronen die niet alleen de verbeelding prikkelen, maar ook een glimlach op je gezicht toveren terwijl je aan het werk bent. In dit artikel duiken we dieper in op de wereld van Wim, de Knuffelbare Breier.

Wie is Wim alias Mr. Knitbear?

Wim, bijgenaamd Mr. Knitbear, was (en is) eigenlijk leerkracht en zag net als veel leerkrachten dat de fijne motoriek van de kinderen in zijn klas te wensen overliet. Hij herinnerde zich hoe handwerken in zijn eigen jeugd belangrijk was geweest en besloot met zijn klas te gaan handwerken. Van het een kwam het ander en het bleef niet bij breien en haken met de kinderen in zijn klas. 

Eenmaal (opnieuw) gegrepen door het handwerkvirus schreef Wim diverse boeken met allerlei leuke patronen, maar het allerbekendst werd hij door het sokken breien. Het werd een ware verslaving voor hem en daar ging zijn eerste boek dan ook over. Als het aan Mr. Knitbear ligt, gaat iedereen ter wereld zijn eigen sokken breien.
Hieronder zie je enkele van de video´s van zijn YouTube kanaal:

Van breien naar boeken schrijven

Zoals je al kon zien in bovenstaande video´s begon het allemaal met één boek: het boek Vrolijke sokken breien. Dit boek werd uitgegeven in 2019 en was een samenwerking met Dendennis, de hakende man. Hiermee was de toon gezet voor een hele reeks, want na het boek Vrolijke sokken breien volgden er meer, namelijk Sock you two in 2020, Schotelvodden en ander keukengerei in 2021 en Knit. Sleep. Repeat. in 2022.

Het boek Sock You Two verscheen ook in het Engels en is in Amerika een groot succes. Het zorgde er zelfs voor dat Mr. Knitbear en Dendennis samen op tour gingen door Amerika, zelf noemen ze het hun World Knit Trip.

In 2023 schreef Mr. Knitbear een vervolg, dat misschien voor veel mensen juist het beste als éérste boek van de reeks gebruikt kan worden: Breien met Mr. Knitbear.

Vrolijke sokken breien

Wat is er zo leuk aan Mr. Knitbear?

  1. Mr. Knitbear is een man: De wereld van handwerken, breien en haken is vooral een wereld van vrouwen en vrouwelijke cursusleidsters en leraressen. Mr. Knitbear is een man en samen met Dendennis vormt hij alleen al daarom een bijzonder duo in deze wereld.
  2. Mr. Knitbear is gewoon leuk: Wim, de Knuffelbare Breier, is niet alleen bekend om zijn breivaardigheden, maar ook om zijn warme en knuffelbare persoonlijkheid. Hij brengt een gevoel van gezelligheid naar de breigemeenschap. De boeken stralen een sfeer uit die uniek is en die kennelijk heel veel mensen aanspreekt.
  3. Mr. Knitbear is leerkracht: Dat Wim leerkracht is, is natuurlijk een grote pré. Het helpt hem om dat wat hij wil uitleggen ook echt helder en eenvoudig uit te kunnen leggen. Een kunst die lang niet iedereen verstaat en zeker bij zoiets als sokken breien (iets wat veel mensen willen leren, maar tegelijkertijd ook als iets heel ingewikkelds zien) is dit natuurlijk een belangrijke eigenschap.
  4. Eigenzinnige en toch heel gewone ontwerpen: De ontwerpen van Wim, de Knuffelbare Breier, en zijn collega Dendennis zijn eigenzinnig en anders dan anders, maar tegelijkertijd hebben ze ook iets heel gewoons en dagelijks. Daardoor spreken de ontwerpen veel mensen aan.

De boeken van Mr. Knitbear op een rij

Vrolijke sokken breien

In het boek vrolijke sokken breien leer je... sokken breien. Van de gemakkelijkste versie tot een paar sokken voor gevorderden met prachtige ingebreide motieven.

De patronen zijn heel divers, van roze sokken met hartjes, tot regenboogstrepen en zelfs superstoere sokken met doodskoppen erop.

Het boek begint met een heel aantal pagina's waarin de belangrijkste steken uitgelegd worden, dus als je twijfelt of het niet te lastig is, dan heb je hier houvast aan.

Sock you two

Eén boek over sokken breien bleek niet voldoen, er volgde er nog een. In Sok You Two komen ook weer verschillende moeilijkheidsgraden aan bod. De patronen in dit boek zijn nog diverser dan in het eerste boek. Van een eenvoudige sok die er prachtig uitziet door garen te gebruiken in verschillende kleuren, tot effen sokken in mooie steken en veelkleurige sokken met ingewikkelde ingebreide patronen.

De patronen zijn ook in dit boek weer heel divers, van sokken met strepen tot beren, tot sterren tot dinosouriërs.

Ook dit boek begint met een heel aantal pagina's waarin de belangrijkste steken uitgelegd worden, dus als je twijfelt of het niet te lastig is, dan heb je hier houvast aan.

Schotelvodden en ander keukengerei

In dit boek komen pannenlappen, keukenschorten, ovenwanten en nog veel meer keukenaccessoires aan bod.

De patronen zijn ook nu weer heel divers, in verschillende kleuren en stijlen. Daardoor zit er voor iedereen wel iets tussen wat hij leuk vindt.

Ook dit boek begint met een heel aantal pagina's waarin de belangrijkste steken uitgelegd worden, dus als je twijfelt of het niet te lastig is, dan heb je hier houvast aan.

Knit. Sleep. Repeat.

In dit boek vind je allerlei patronen voor kussens, speelkussen plaids, mutsen, slaapmutsen en... nog meer sokken.

Ook dit boek begint met een heel aantal pagina's waarin de belangrijkste steken uitgelegd worden, dus als je twijfelt of het niet te lastig is, dan heb je hier houvast aan.

Laat je ook inspireren door Mr. Knitbear

Met Wim, de Knuffelbare Breier, is breien meer dan alleen handwerken of een ambacht, het is een gezellig samen bezig zijn met iets waar je blij van wordt én ook nog iets moois mee maakt. Mag hij jou ook aansteken met zijn breivirus?

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>