.st0{fill:#FFFFFF;}

Kattenballetje maken van gepunnikt, gebreid of ander soort touw 

 januari 2, 2023

door  Inge

Op zoek naar het ultieme kattenspeeltje? Dit kattenballetje maak je zelf!

Afgelopen zomer kregen we twee huisgenootjes bij, twee kittens. En met deze twee kittens in huis werd het al snel tijd om kattenspeeltjes te gaan maken. Als eerste maakte ik iets aan een elastiekje voor aan de klink van de deur. Het volgende project was dit balletje. Ik kocht een bol met vrolijk gekleurde wol, nam mijn punnikklosje en ging aan de slag. Van de draad die ik op deze manier maakte wilde ik een kattenballetje maken.

Wat heb je nodig om de regenboogbal te maken?

  • Tussen de 10 en 20 gram wol, naaldendikte 3,5 – 4,5. Ik koos voor de Timona Color 110 van Online, een garen met allemaal verschillende kleuren;

  • Een punnikklosje;

  • Een centimeter;

  • Een stokje;

  • En een naald.

Als je niet van punniken houdt of als je geen punnikklosje hebt, kun je ook een lang koord breien van 5 of 6 steken naast elkaar. Wanneer je de ene kant recht breit en de andere kant averecht, krullen de zijkanten vanzelf naar binnen, waardoor je een vergelijkbaar effect krijgt als bij punniken.

Wil je de bal iets groter maken? Ook dan kun je het beste een lang koord breien zoals hierboven beschreven. Je kunt dan kiezen voor een dikkere wolsoort of om meer steken naast elkaar te breien, zodat het koord dikker wordt. Óf je kunt een lange tunnel (rond)breien, die vullen en daar de bal van maken. Hoe dikker je koord wordt, des te langer moet het ook zijn om er deze bal van te kunnen maken.

Let op: als je met een dikker koord werkt omdat je een grotere bal wilt maken, dan heb je ook een langer koord nodig.

Een koord van een meter lang

Voor de kleine bal punnikte ik een koord van ongeveer een meter lang en ik maakte er een balletje van door dit koord in elkaar te vlechten op de manier zoals je in de volgende video kunt zien (vanaf de 2e minuut).

Daarna punnikte ik ook nog een sliert van 1,85 meter lang. Ook daar maakte ik een bal van op de manier van deze video. De bal maakte ik nu iets groter en het uiteinde van de gepunnikte sliert duwde ik in de bal als vulling.

Goed vast naaien voor de veiligheid

Bij beide ballen heb ik alle slierten rondom aan elkaar genaaid met de wol, zodat de bal stevig in elkaar zit en niet zomaar los kan schieten.

In plaats van de gepunnikte draad kun je ook een dikke draad haken, of een gehaakte draad nogmaals haken om te zorgen voor de juiste dikte. Of je kunt een lange smalle strook breien. Als je een lange smalle strook breit, dan krullen de zijkanten vanzelf naar binnen, waardoor je een zelfde soort uiterlijk krijgt als van een gepunnikte draad. Als de draad waarmee je werkt dikker of dunner is, dan heb je een meer of juist minder lange draad nodig om een zelfde bal te maken. Even uitproberen dus, hoe lang je draad dan moet zijn.

Deze regenboogbal is een succes!

Joris (de kat uit de video) is fan van dit kattenspeeltje. Hij “voetbalt” ermee en hij krabt eraan. Ook Jetje (het zusje van Joris) vindt de regenboogbal een succes. Zij geeft hem een tik, gaat er achteraan, pakt hem in haar bek en neemt hem als een prooi mee naar een andere plek om daar weer opnieuw hetzelfde te doen.

Deze Regenboogbal is net niet helemaal rond en daardoor beweegt hij een tikje onvoorspelbaar als hij rolt. Precies zoals een kat dat leuk vindt.
Je kunt hem heel klein maken, of wat groter, afhankelijk van het speelgedrag van jouw kat.

Let op: de ene kat zal er wat wilder mee spelen dan de andere. Hou daarom in de gaten of de bal heel blijft en repareer of vervang hem als hij stuk gaat.

De bal maken was één ding, onze mini kater Joris ermee op de foto zetten voor op de blog was een uitdaging van een heel andere orde ;)
Maar zoals je ziet is het toch gelukt.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>