.st0{fill:#FFFFFF;}

Fair Isle breien voor beginners, een klein project 

 december 14, 2022

door  Inge

Nu ik het breien weer heb opgepakt, zie ik allerlei moois langs komen wat ik zelf ook graag wil maken. Eén van die dingen is fair isle breien. De mooie kleurrijke patronen zijn er in ontelbaar veel soorten en maten, zodat er voor iedereen wel iets passends te vinden is. Het verloop van de verschillende kleuren in sommige motieven zorgt voor een waar kunststuk in je breiwerk. Prachtig vind ik het.

Maar… het ziet er ook erg ingewikkeld uit. Ik besluit daarom te beginnen met een klein project. Zo kan ik onderzoeken of het me lukt en of ik het leuk vind om te doen.

Ik heb in de kast nog een blokfluit liggen die ik wel soms gebruik, maar die bewaard wordt in een doosje. Ik ga een zakje breien om deze fluit in te kunnen bewaren. Dat vind ik veel gezelliger staan dan een kartonnen doos. En het is een klein en overzichtelijk project. Fijn om te onderzoeken of ik fair isle breien niet alleen mooi vind, maar ook leuk om te doen.

Bij de plaatselijke bibliotheek heb ik een boek met patronen geleend en daar zoek ik een twee patronen uit die ik mooi vind hiervoor. Eén klein en eenvoudig en één iets groter en bewerkelijker. Ik teken ze over op ruitjespapier en ga op zoek naar mooie kleuren combinaties door de ruitjes in te kleuren met kleurpotlood. Zo ontdek ik welke kleuren ik mooi vind bij elkaar en heb ik meteen mijn eigen patroon gemaakt voor als ik ga breien.

Het fair isle breien zelf valt me mee. Het is (voor mij in elk geval) wel iets waar ik mijn concentratie bij nodig heb, maar dan is het goed te doen en ik vind het heerlijk om dit moois onder mijn handen te zien ontstaan.

Ik kom een aantal leerpunten tegen voor de volgende keer:

De toeren die ik met het fair isle patroon gebreid heb zijn iets strakker gebreid, die ga ik een volgende keer op een iets dikkere naald doen en dan kijk ik of dat zorgt dat ht geheel egaal is.

Ik heb de draden aan de achterkant niet mee gebreid, dat wil ik een volgende keer wel graag anders doen. Zeker wanneer je een kledingstuk maakt, zoals een trui, zijn de losse draadjes aan de achterkant waarschijnlijk niet fijn.

Ergens in mijn patroon is een foutje ingeslopen. Het valt niet heel erg op, maar ik weet nu wel dat ik moet zorgen dat ik niet steeds afgeleid wordt als ik ga fair isle breien. Een foutje is zo gemaakt en zeker bij een groter en ingewikkelder patroon loopt dat gemakkelijk een stuk door. Deze keer heb ik ervoor gekozen het zo te laten, maar bij een trui zou ik het werk vermoedelijk uithalen om opnieuw te kunnen doen.

Mijn blokfluit heeft nu in elk geval een mooi gebreid jasje.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>