.st0{fill:#FFFFFF;}

Breinaalden maken, heel eenvoudig en leuk om met kinderen te doen 

 februari 28, 2023

door  Inge

Breinaalden maken: eenvoudig en leuk om te doen

Je eigen breinaalden maken is leuk om te doen. En het geeft je een speciaal gevoel als je vervolgens met je zelfgemaakte breinaalden een werkstuk gaat breien.

Het is niet voor niets zo dat kinderen in de 1 klas van de vrijeschool of Steinerschool dit vaak leren. Zij maken op deze manier hun eigen breinaalden voordat ze leren breien.

In de onderstaande video laat ik je zien hoe je je eigen breinaalden kunt maken. Op een heel eenvoudige manier. Onder de video kun je een uitgebreidere werkbeschrijving lezen, voor als je dat prettig vindt.

De breinaalden zijn maat nummer 10 oftewel 10 mm dik.

Zo maak je deze breinaalden

Omdat de breinaalden maat nummer 10 zijn, zijn ze 10 mm dik. Als eerste kocht ik daarom bij de bouwmarkt rondhout met een dikte van 10 mm. Wil je je breinaalden dunner maken, dan kun je kiezen voor dunner hout.

Het is wel zo dat hoe dunner je hout is, des te kwetsbaarder het ook is. Bij dunnere houten breinaalden zul je daarom wat voorzichtiger te werk moeten gaan dan bij dikkere. 

Daar heb ik 2 stukken afgezaagd, beide van 40 cm lang. Wil je je breinaalden korter of langer, dan kun je deze lengte naar wens aanpassen.

Je kunt op verschillende manieren een punt maken

Met de houtrasp heb ik vervolgens aan één kant van beide stokjes een punt geraspt. Niet scherp, maar bot, zoals bij een een breinaald. Die punt is ongeveer 5 cm lang.

Als je deze breinaalden maakt met kinderen, om ze zo naar hun eerste breiwerk te begeleiden, dan kun je de kinderen ook de punten laten schuren op gewone betonnen trottoirtegels. En dat kun je zelf natuurlijk ook doen als je dat leuk vindt, als je dit doet om je les aan een 1e klas voor te bereiden of als je geen houtrasp hebt. 

Als de punt mooi geworden is, zodat die fijn is om mee te gaan breien, dan kun je je breinaalden mooi glad gaan schuren. Eerst met heel grof schuurpapier om de oneffenheden van de rasp of de tegels weg te werken en vervolgens met een fijn schuurpapier om ze zo glad mogelijk te maken.

En als puntje op de i een mooie kraal

Tot slot kun je een paar grote kralen nemen voor aan het andere uiteinde van de breinaald. Afhankelijk van de dikte van je breinaald en de grootte van het gat in de kraal, zul je het uiteinde van je breinaalden misschien ook wat dunner moeten maken om het te laten passen, zoals ik dat deed. 

Heb je dat gedaan, dan kun je de kralen op het uiteinde van de breinaalden schuiven. Om te zorgen dat de kralen goed vast zitten en blijven zitten kun je ze met een klein beetje houtlijm vast lijmen. Zo voorkom je dat ze eraf schieten als je aan het breien bent.

Even uitproberen

Natuurlijk heb ik deze breinaalden even uitgeprobeerd en het viel me op dat ze nog een beetje stroef zijn.

Voor kinderen die net leren breien is dat eigenlijk heel erg fijn. De controle over het werk is dan nog niet zo groot en de kans dat het werk van de breinaald schuift is daarmee des te groter.

Wil je ze voor jezelf gebruiken en wil je ze wat gladder hebben, dan kun je er een klein beetje wolvet op smeren of je kunt met wol gaan breien waar de lanoline nog in zit, dan worden ze vanzelf ook wat vetter en gladder.

Zoals je ziet: je eigen breinaalden maken is helemaal niet moeilijk, je kunt het zelfs met je kind(eren), je kleinkinderen of de kinderen uit je klas doen. Alleen bij het maken van het uiteinde met de kraal zullen ze wat hulp nodig hebben.

Ik wens je veel plezier met het maken van deze breinaalden en natuurlijk met het gebruiken ervan!

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>