.st0{fill:#FFFFFF;}

De rijgsteek als siersteek, 7 verschillende manieren 

 oktober 12, 2023

door  Inge

De rijgsteek als borduursteek

Wie kan naaien, kent de rijgsteek. Het is de eerste steek die kinderen vaak al jong leren. Het is daarnaast een steek die vaak gebruikt wordt om kledingstukken vlug in elkaar te zetten om te kunnen kijken hoe de pasvorm is.

Maar er kan daarnaast nog veel meer met de rijgsteek. Het is een heel leuke steek om ook bij borduurprojecten te gebruiken, zeker als je wat meer intuïtief werkt.

Om je een beetje een idee te geven van de mogelijkheden die er zijn met de rijgsteek, geef ik je hieronder een aantal voorbeelden van de rijgsteek die als siersteek gebruikt wordt.

Bij elke mogelijkheid zie je een korte video met uitleg.

Rijgsteek als siersteek #1

Met een rijgsteek kun je heel veel leuke dingen doen. Het ziet eruit als een saaie steek, maar dat hoeft het niet te zijn.

Door een tweede draad door de rijgdraad te steken, kun je er iets bijzonders van maken. En dat kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld op deze manier, waardoor je een golfbeweging krijgt, kun je een heel speels effect creëren.

Rijgsteek als siersteek #2

Bij de tweede manier ga ik met een andere kleur draad steeds vanaf dezelfde kant door de steken van de rijgsteek. Dus ik steek hem, voor mij, van onder naar boven in, haal de draad erdoorheen, neem de naald weer naar onder, en ga bij de volgende steek ook weer van onder naar boven erdoorheen en zo verder.

Je ziet dat je zo een heel mooi effect krijgt dat bijna op een vlecht lijkt, en afhankelijk van de dikte van de draad die je er doorheen brengt, en van het soort werkstuk dat je maakt, kun je hier wat mee spelen.

Ik heb hier dunne draad gebruikt, maar je kunt ook een wollen draad nemen die wat dikker is, dan zul je zien dat je weer een heel ander effect kunt creëren. Met verschillende kleuren en met verschillende garen diktes kun je zo heel leuk spelen om een mooie afwerkrand te maken aan je werkstuk.

Rijgsteek als siersteek #3

Wanneer je een versiering wilt maken met een rijgsteek, dan kun je er niet alleen voor kiezen om dat met één rij rijgsteken te doen en je kun ook een aantal rijen rijgsteken naast elkaar maken, zoals ik hier heb gedaan.

En dan kun je met je draad helemaal van beneden door alle drie omhoog, en dan weer van boven helemaal naar beneden terug… en zo heen en weer… om zo een extra versiering te maken binnen die rijgsteek.

Zo zie je dat je een heel leuk effect krijgt… waarbij het haast niet meer is alsof je naar rijgsteken kijkt, maar naar iets heel anders, want je ziet nu vooral de slingerende draad en dat effect kun je nog versteken door een dikkere draad te kiezen of een draad in een opvallende kleur.

Zo wordt het een mooi en speels geheel en het is heel eenvoudig om te doen en het is een heel leuke steek om verschillende effecten mee uit te proberen. Door te spelen met verschillende soorten garen: glimmend jaren, juist wat matter wollig garen, dikker garen, dunner garen, kun je op deze manier heel leuke effecten creëren.

Rijgsteek als siersteek #4

In de video hierboven liet ik je het begin al zien.

Wat je ook kunt doen, is dat je er niet alleen een heen en weer gaande beweging van maakt, maar dat je die draad ook nog weer terug laat gaan, zodat er een soort boogjes ontstaan, en dan krijg je weer een heel ander effect.

Zo zie je dat je met een kleine aanpassing dus nog weer een nieuwe variatie kunt maken op de rijgsteek en op een versiering ervan, die ik je al eerder had laten zien. Het is ontzettend leuk om zo je werk te versieren.

Je kunt deze steek natuurlijk ook nog veel kleiner maken. Of juist nog groter. Net wat voor project jij maakt en wat je ermee wil, er is van alles mogelijk. Met verschillende soorten garen, met verschillende groottes van de steken, verschillende kleuren, je kunt hier alle kanten mee op.

Rijgsteek als siersteek #5

In de volgende video wil ik je nog een versiering laten zien voor de rijgsteek.

Ik heb voor dit voorbeeld vier rijen met rijgsteken gemaakt. Ik heb ze niet super netjes gemaakt, dat kun je zien, als je deze siersteek voor een mooie afwerking gaat gebruiken, dan is hij op zijn mooist als je het heel netjes doet, zodat alle steken even groot zijn en zodat de steken van de verschillende rijen ook precies naast elkaar liggen.

Dat kun je op het oog doen, of je kunt als hulpje met stofkrijt lijnen zetten zodat je precies weet waar je steken moeten komen.

Voor deze versiering ga je de onderste twee steken naar boven, en bij de steken daarnaast, ook weer van de onderste twee rijen, steek je de draad terug van boven naar beneden. Dan weer naar boven, en daar neem je steeds twee steken bij, en de bovenste twee steken laat je vrij.

En dan weer naar onder, kijk, zo zie je dat die draad heel mooi in een slingerbeweging door de steken gaat… zodat je een heel leuke, vrolijke afwerking krijgt.

Als je bij de laatste steek aangekomen bent, dan steek je je naald wel helemaal naar boven, door alle vier de steken, en dan ga je daarnaast naar beneden, alleen door de bovenste twee steken. Dan door de bovenste twee steken weer omhoog en door de bovenste twee ernaast naar beneden, en de bovenste twee omhoog…

En dan zie je dat er een heel leuk gespiegeld slingerpatroon ontstaat.

Je kunt dit patroon natuurlijk ook nog anders maken, zodat je golfjes maakt die allebei dezelfde kant op bewegen, dus zo dat het twee golvende lijnen worden die onder elkaar liggen.

Je kunt met deze steek zoveel variëren als je wilt. Met verschillende kleuren, verschillende soorten garen, glanzend garen, wat matter wollig garen, er kan van alles. Grote steken, kleine steken. Er zijn  ontzettend veel mogelijkheden met een paar eigenlijk heel eenvoudige steken, waardoor je een heel leuke, speelse afwerking kunt maken, van een werkstuk dat je aan het maken bent.

Of dat nu kleding is, of een tafelkleed, of misschien ben je met een art doll bezig, of nog iets heel anders… met een rijgsteek en daar een versiering bij, kun je heel leuke dingen doen.

Rijgsteek als siersteek #6 en #7

In de laatste video laat ik nog twee andere variaties zien.

Je maakt hiervoor twee rijen met rijgsteken naast elkaar en wel zo, dat ze dicht tegen elkaar aan liggen. En daar ga je de draad doorheen weven.

Daarvoor ga je van onder naar boven, en van boven naar onder. Om en om. En dan zie je, als je die andere video’s gezien hebt, dat je weer net een ander effect krijgt, dan wanneer je dat met één rijgsteek doet, of met een aantal rijgsteken die verder uit elkaar liggen. Omdat de slingerbeweging hierdoor wat breder is dan bij één steek en weer smaller dan wanneer de steken verder uit elkaar liggen.

In deze video zie je dat er twee rijen steken naast elkaar zijn, maar je kunt er natuurlijk ook drie, of vier, of vijf rijen voor gebruiken. Net hoe breed jij je golfbeweging wil maken.

De draad kun je zo los laten of zo strak aantrekken als je mooi vindt.

Je ziet dat je zo een heel mooie golf krijgt.

Dit kun je zo laten, of je kunt er nog wat bij maken.

Want je kunt hierna ook nog met diezelfde draad terug, zodat er een soort ketting ontstaat. En dan zie je dat dat ook weer een heel leuk effect geeft. En weer een heel ander effect.

Dat effect kun je alle kanten op sturen, door te kiezen voor verschillende soorten garens, verschillende dikten garens en verschillende kleuren, zodat je steeds een ander effect krijgt en een ander uiterlijk.

Eindeloos variëren

Zoals je in de video's hierboven al kon zien, zijn er heel veel verschillende dingen mogelijk. Je kunt er net zoveel op variëren als je zelf wilt.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>