.st0{fill:#FFFFFF;}

Wenkbrauwen maken bij je art doll doe je zo 

 april 17, 2024

door  Inge

De wenkbrauwen geven je pop haar uitstraling

Wenkbrauwen zijn een essentieel kenmerk van het gezicht en spelen een belangrijke rol in de expressie en uitdrukking van een pop. Of je nu een menselijke pop of een fantasievol personage creëert, het nauwkeurig vormgeven van de wenkbrauwen kan een enorme impact hebben op de algehele uitstraling. In dit artikel deel ik een aantal handige tips en technieken om de wenkbrauwen te maken die het beste bij jouw pop passen.

Het belang van de juiste wenkbrauwen

Wenkbrauwen dragen bij aan de karakterisering en expressie van een pop. Ze kunnen de gemoedstoestand en persoonlijkheid van de pop versterken en helpen om de gewenste uitstraling te bereiken. Goed vormgegeven wenkbrauwen kunnen een pop levendiger en expressiever maken, waardoor ze tot leven lijkt te komen.

Materialen en gereedschappen

Voordat je begint met het maken van wenkbrauwen, is het belangrijk om de juiste materialen en gereedschappen bij de hand te hebben. Wat je nodig hebt is afhankelijk van het soort pop en het gewenste uiterlijk:

 1. Bepaald de stijl: Bekijk je pop van top tot teen en bedenk welke stijl je wilt gebruiken om het eindresultaat te bereiken dat je in gedachten hebt. Als je dat fijn vindt, kun je eerst een tekening maken van je pop, bijvoorbeeld in een art journal.
 2. Stof, garen, verf of potlood: Kies het materiaal voor de wenkbrauwen dat past bij jouw pop en de stijl die je wilt creëren. Je kunt kiezen voor stof of vilt, voor borduurgaren of naaigaren, voor textielverf of potlood.
 3. Wat heb je verder nog nodig: Pak alles wat je nodig hebt om de wenkbrauwen te creëren en te bevestigen, van naai- en borduurgereedschap tot verf en penseel of stof en naaigerei.
 4. Schaar: Een schaar is nodig om de wenkbrauwvorm uit te knippen of het garen op maat te knippen.
 5. Potlood of spelden: Gebruik een potlood of spelden om de gewenste plaats en de vorm van de wenkbrauwen op de stof te markeren voordat je begint.

Stappen voor het maken van wenkbrauwen

 1. Voorbereiding: Begin met bepalen van het gewenste uiterlijk en het selecteren van de materialen voor de wenkbrauwen. Teken vervolgens de gewenste vorm van de wenkbrauwen op de stof met een potlood of stift of markeer de plaats met spelden.
 2. Uitknippen of klaarzetten: Knip de wenkbrauwvormen uit de stof volgens de getekende lijnen. Zorg ervoor dat je nauwkeurig knipt om de gewenste vorm te behouden, knip je garen op maat, of zet de verf en de penseel klaar, met een doekje om de kwast tussendoor af te vegen als dat nodig is.
 3. Naaien, borduren of schilderen: Neem de materialen die je gekozen hebt en maak de wenkbrauwen zoals jij ze wilt.
 4. Afwerking: Controleer of de wenkbrauwen gelijkmatig zijn geplaatst en pas indien nodig de vorm aan. Werk eventuele losse draden weg.

Tips en technieken

 • Experimenteer met verschillende materialen, stoffen en kleuren om de perfecte wenkbrauwstijl voor je pop te vinden.
 • Maak van tevoren een tekening om te zien hoe het eruit gaat zien met de wenkbrauwen van je keuze.
 • Gebruik referentieafbeeldingen of sjablonen om de wenkbrauwen gelijkmatig te vormen en te plaatsen.
 • Wees geduldig en neem de tijd om de wenkbrauwen zorgvuldig te naaien of schilderen voor een mooie uitstraling.

Bekijk de video en kijk de kunst af

De stappen uit de video nog eens uitgelegd

Voor je de wenkbrauwen gaat borduren, zorg je dat je de rest van het gezicht al geborduurd hebt, zodat je de verhoudingen goed kunt zien.

Daarna neem je het garen waarmee je de wenkbrauwen wilt borduren tussen je vingers en dan kijk je waar je de wenkbrauw wilt maken. Zo kun je zowel de hoogte als de breedte uitproberen. En je kunt verschillende garens testen, om te zien hoe vol je de wenkbrauwen wilt maken.

Als je gevonden hebt wat je mooi vindt, dan zet je spelden op de buitenste punten van de plek waar je de wenkbrauw wilt maken.

Als de spelden op zijn plek zitten, dan kun je vergelijken hoe je ze boven de beide ogen hebt gedaan en of dat hetzelfde is. Begint en eindigt de linker wenkbrauw op dezelfde plek als de rechter, ten opzichte van het oog dat eronder zit? Zolang je nog niets geborduurd hebt, kun je de plaats nog eenvoudig aanpassen, door de spelden te verzetten.

Als je tevreden bent over de plaats, dan kun je ze gaan borduren. Je steekt de draad daarvoor door het hoofd naar achter, zodat alleen de wenkbrauw zelf aan de voorkant van het hoofd zit en de rest van de draad aan de achterkant uitkomt.

In de uiteinden van de draad leg je een knoop zodat de wenkbrauwen niet meer los kunnen komen en de rest steek je weg door het hoofd om de draad zo weg te werken.

Conclusie

Het maken van mooie wenkbrauwen is een belangrijk onderdeel van het maken van art dolls. Met de juiste materialen, gereedschappen en technieken kun je wenkbrauwen creëren die de persoonlijkheid en expressie van je pop versterken. Door aandacht te besteden aan de details en het proces met zorg en precisie uit te voeren, zorg je ervoor dat de uitstraling van je pop precies is zoals je dat in gedachten hebt.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>