.st0{fill:#FFFFFF;}

Een strokenrok maken is heel eenvoudig 

 april 24, 2024

door  Inge

In dit artikel en in de bijbehorende video laat ik je zien hoe je een strokenrok maakt.

De rok die ik in deze video maak is bedoeld voor een pop en dus heel klein. Maar hoe klein of groot je de rok wil maken, maakt eigenlijk niet uit, het principe is hetzelfde.

De bovenste strook moet goed passen

Een strokenrok bestaat uit verschillende stroken die je aan elkaar naait. En de stroken worden naar onder toe steeds wijder en die worden gerimpeld aan de bovenliggende strook vast genaaid.

Het bovenste deel van deze rok moet in elk geval breed genoeg zijn om rond de heupen te passen. En in de taille kun je dan een elastiek doen, je kunt er een tailleband aan maken, of je maakt het vast aan een bovenstuk, zodat je een jurk krijgt, zoals ik hier deed.

De stroken knippen

Je gaat dus eerst die stroken knippen en dat doe je zo, dat elke strook ongeveer 1,5 keer zo breed is als de strook erboven.

Je begint met de bovenste strook. Dat is de strook die rond de heupen komt. Bepaal hoe strak of wijd je de rok rond de heupen wilt. Bepaald daarnaast hoe hoog deze strook mag worden en knip wat extra aan om de tunnel voor het elastiek in de taille en voor de naad om de tweede strook eraan te naaien. Knip dan de strook op maat.

De strook daaronder is 1,5 keer zo breed. En elke volgende of onderliggende strook is opnieuw 1,5 keer zo breed als die strook die erboven zit.

Kijk hoeveel stroken je wilt en hoe lang je je rok wilt maken en knip dan eerst alle stroken voor de rok op maat. Let erop dat je rekening houdt met een naadtoeslag, zodat je geen lengte verliest door het aan elkaar naaien van de stroken.

Rijg de stroken voor je ze aan elkaar naait

In mijn geval is de jurk al een heel eind, er mag nu nog één laatste strook aan. En ik laat je zien hoe je dat doet.

Wat ik doe, is dat ik eerst een draad rijg door één kant van de strook, over de hele lengte. Je kunt dit met de naaimachine doen, maar het kan ook met de hand.

Als je de hele strook geregen hebt, dan trek je de rijgdraad aan om de strook te rimpelen, zover, tot hij precies past, aan de strook waar hij aangenaaid mag worden.

Verdeel de rimpels zo gelijkmatig mogelijk en leg dan de goede kanten van de stof op elkaar en speld de gerimpelde kant aan de onderkant van de rok, en dat speld je helemaal rondom vast.

Als je de stroken helemaal aan elkaar gespeld hebt, dan kun je ze aan elkaar gaan naaien.

Als de jurk of rok helemaal in elkaar zit, dan maak je er aan de onderkant een zoom in en aan de bovenkant een tunnel. Door die tunnel rijg je een elastiek en dan maak je dat op maat, zodat hij precies goed zit in je taille. Of, zoals in dit geval: in de taille van de pop.

Ik wens je veel succes, en plezier natuurlijk, met het maken van je eigen strokenrok.

Zoals ik zei: deze rok maakte ik voor een pop. Een art doll.

Wil je meer leren over het maken van dit soort poppen? Kijk dan hier voor meer informatie erover.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>