.st0{fill:#FFFFFF;}

Midzomerfeest, wat vier je en hoe vier je dat? (met bloemenkrans) 

 juni 21, 2023

door  Inge

Het midzomerfeest: Een viering van licht en vruchtbaarheid

Het midzomerfeest is een eeuwenoud feest dat gevierd wordt rond de langste dag van het jaar. Meestal wordt daarvoor de vrijdag na 21 juni gekozen. Dit jaar valt dat op 23 juni. Op vrijescholen wordt dit feest gecombineerd met het Sint Jansfeest en zo heet het daar ook. Het is een vrolijk feest waar kleur, muziek, vuur en lekker eten centraal staan.

Het midzomerfeest markeert het hoogtepunt van de zomer en het is een viering van het overvloedige licht en de vruchtbaarheid van de natuur. Het feest wordt gevierd in verschillende culturen over de hele wereld, elk met zijn eigen unieke tradities en gebruiken.

Een heidense oorsprong

De oorsprong van het midzomerfeest is te vinden in oude heidense rituelen die verbonden waren met de landbouw en de cyclus van de seizoenen. Het was een tijd waarin mensen de zonnewende vierden, het moment waarop de zon op zijn hoogste punt staat en de dagen het langst zijn. Het was een tijd om te genieten van het zonlicht, de vruchtbaarheid van het land te eren en te vieren dat de oogsttijd naderde.

In Scandinavische landen staat het Midzomerfeest bekend als Midsommar of Juhannus. Het wordt gevierd met vreugdevuren, dansen rond de meiboom, bloemenkransen en uitbundige feesten in de buitenlucht. Het is een tijd waarin families en vrienden samenkomen om te genieten van de natuur, elkaars gezelschap en de overvloed aan bloemen en groen om hen heen.

Ben je van plan om naar Scandinavië te gaan? Dan is het leuk om je vakantie zo te plannen dat je dit feest kunt meemaken.

Het midzomerfeest wordt overal ter wereld gevierd en heeft een diepere betekenis

In andere delen van de wereld, zoals in delen van Europa en Noord-Amerika, worden vergelijkbare tradities gevolgd. Dans, muziek, feest vieren en de huizen en buitenruimtes versieren met bloemen en groen zijn overal onderdeel van de viering. Het is een tijd waarin mensen genieten en het buitenleven vieren.

Het midzomerfeest heeft ook een spirituele betekenis. De langste dag werd van oudsher gezien als het beginpunt van de winter, omdat dit het moment is dat de zon weer in kracht gaat afnemen en de dagen weer korter worden. Omdat de winter vraagt om naar binnen keren en we in die tijd het meest te maken krijgen met onze innerlijke demonen, werd er tijdens het midzomerfeest over het vuur gesprongen als een oefening van moed en daarmee een oefening om later in het jaar die innerlijke demonen de baas te kunnen. Daarnaast geloofde men dat wie over vuur sprong het jaar zonder ziekte en met geluk zou doorkomen. De midzomervuren werden hoog opgestookt om kwade geesten te verjagen.

Ik leerde het midzomerfeest kennen op de vrijeschool, toen ik de pabo deed om vrijeschooljuf te worden. Op de vrijeschool wordt het gevierd als het Sint-Jansfeest. Dit feest is naast alles wat hierboven staat ook een uitnodiging om afstand te doen van het bekende, van wat vanzelfsprekend en vertrouwd is. En jezelf in plaats daarvan open te stellen voor wat het leven voor je in petto heeft, voor het nieuwe en onbekende.

Zo vier je het midzomerfeest thuis

Het midzomerfeest is een bijzondere gelegenheid om de overvloed en het licht van de zomer te vieren. Hoewel het traditioneel in grotere groepen wordt gevierd, kun je dit mooie feest ook heel goed thuis vieren.

Hier zijn een paar ideeën om het midzomerfeest thuis te vieren.

  1. Creëer een altaar van overvloed: Maak een speciale ruimte in je huis of tuin waar je een altaar kunt maken ter ere van de overvloed van de natuur. Plaats bloemen, verse kruiden, fruit en andere symbolen van vruchtbaarheid en groei. Steek kaarsen aan om het licht te symboliseren en voel de aanwezigheid van de natuurlijke energie om je heen.
  2. Maak heerlijk vers eten en organiseer een picknick: Met salades, verse broodjes met fris beleg en vruchtentaart als toetje maak je van je midzomerfeest een smulpartij zoals die van oorsprong bedoeld was.
  3. Maak een bloemenkrans: Verzamel verse bloemen uit je tuin of de natuur en maak een prachtige bloemenkrans. Draag het als een symbool van schoonheid en verbinding met de natuurlijke wereld.
  4. Dans en beweeg: Maak gebruik van de lange dag en het warme weer en laat de energie van de zon en de natuur door je heen stromen terwijl je danst, wandelt of gewoon geniet van de buitenlucht. Voel de levendigheid en vitaliteit van het seizoen.
  5. Geef iets terug aan de natuur: Plant bloemen of zaailingen, hang voederhuisjes op voor vogels, of doe iets anders wat bijdraagt aan het behoud en de harmonie van de natuurlijke wereld. Zegen de aarde met je intentie en dankbaarheid.

Hieronder zie een video waarin uitgelegd wordt hoe je zelf een midzomer bloemenkrans kunt maken:


Vier midzomer met het maken van een midzomer art doll

Ben je geïnspireerd geraakt? Maar heb je geen gemeenschap om je heen om het midzomerfeest mee te vieren en ben je op zoek naar een alternatieve invulling? Dan is het volgende misschien iets voor jou.

Het midzomerfeest kan ook een rijke inspiratiebron zijn om een art doll te maken waarmee je vorm geeft aan alles wat er in deze tijd van het jaar in je omgaat. Het maken van een midzomer art doll kan je helpen om het oude los te laten en je open te stellen voor het nieuwe, terwijl je alles waar de zomer voor jou symbool voor staat in je pop verwerkt.

Als je daarin geïnteresseerd bent, nodig ik je uit om een kijkje te nemen op de cursuspagina bij de cursussen over art dolls en om te ontdekken hoe je met je eigen handen prachtige poppen kunt maken en zo je innerlijke kunstenaar kunt laten stralen. Laat het Midzomerfeest een inspiratie zijn voor nieuwe creaties en een viering van je eigen unieke talenten.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>